Nagovor ravnateljice

Dragi dijaki, spoštovani starši in drugi obiskovalci spletne strani Srednje šole tehniških strok Šiška

Ljubezen do znanja in želja po osebni rasti bi morala človeka spremljati vse življenje. Uspeh je uresničiti svoje zmožnosti, merilo uspeha pa primerjava med našimi dejanskimi dosežki in potencialnimi zmožnostmi. Največja ovira na poti do uspeha smo pogosto mi sami, z omejitvami, ki si jih postavljamo. Če smo sposobni videti cilj, se lastnih omejitev pogosto niti ne zavedamo. Če človek ničesar ne pričakuje, tudi ničesar ne dobi. Vsak od nas je sposoben velikih dosežkov, odkriti pa mora, na katerem področju.

Človeku v življenju ni dana ena sama priložnost, vsak dan lahko pomeni nov začetek. Življenje je polno izzivov, le pripravljen je treba biti nanje in jih sprejeti. Vendar se je za uspeh potrebno potruditi, za realizacijo zastavljenih ciljev je potrebno vložiti svoj čas in energijo. Želja, da bi imeli dve stvari, ki se med seboj izključujeta, na enkrat, je pogosto vir razočaranja. Če želite uživati ugodnosti brezdelja in hkrati pričakujete uspehe, je vaše pričakovanje zaman. V takem primeru se ljudje pogosto začnejo boriti s sistemom in iščejo pomanjkljivosti sistema, pozabijo pa na to, da za dosego cilja niso vložili lastnih sposobnosti, energije in znanja. Človek mora odločitve sprejemati sam, včasih je koristno, da za nasvet povprašate druge ljudi, toda končna odločitev mora biti vaša, ker boste radosti in posledic vaše odločitve deležni predvsem vi. Čim prej se naučite zaupati sebi in sčasoma boste razvili sposobnost izbiranja in sprejemanja odločitev. Potem boste močnejši in odgovornejši do sebe in drugih. Narava je človeku dala naravno željo po uspehu, zato nam pasivnost in brezdelje ne moreta biti v zadovoljstvo. Resničen uspeh, ki se meri z ustvarjalnimi dosežki, in resnična sreča sta tesno povezana in delujeta spodbudno drug na drugega.

Dragi dijaki, želim vam, da bi dosegli zastavljene cilje in čim več ustvarjalnih uspehov. Spoštovani profesorji, če boste zmogli videti v želodu hrast, v zrnu peska palačo in v najbolj plahem dijaku največjega strokovnjaka, boste svoje poslanstvo opravili na najboljši možen način. Dragi straši, omogočite svojim otrokom mnogo dobrih odločitev in oblikovanje njihovega življenja po njihovih merilih, trdno jim stojte ob strani tudi takrat, ko njihovo sonce ne bo v zenitu.

Darinka Martinčič Zalokar, ravnateljica

 

(Visited 207 times, 1 visits today)
Dostopnost