Ob tej priložnosti je šola izdala tudi knjigo 70 let spreminjamo svet

 

Srednja šola tehniških strok Šiška je ob praznovanju 70-letnice prejela posebno priznanje za dosežke na področju izobraževanja in kadrovskega izpopolnjevanja v obrti ter podjetništvu, ki ji ga je podelila Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije. Ob tej priložnosti je šola izdala tudi knjigo 70 let spreminjamo svet.

Letošnjo jesen mineva 70 let od ustanovitve šole, ki je ena od najuspešnejših srednjih šol na področju poklicnega in strokovnega izobraževanja iz elektrotehnike, računalništva in mehatronike. Na današnjem dogodku ob jubileju so se spominjali zgodovinskih mejnikov in osvetlili, zakaj v sodelovanju z gospodarstvom ostajajo zgled ostalim šolam.

Tehnični kadri so nosilci gospodarske rasti Gostja ministrica za izobraževanje, znanost in šport dr. Maja Makovec Brenčič je v svojem nagovoru poudarila pomen poklicnega izobraževanja za slovensko gospodarstvo v katerem vlada veliko povpraševanje po tehničnih kadrih: »Delodajalci narekujejo, da se ozremo nazaj k poklicem, ki postajajo deficitarni, hkrati pa najdemo pot k novim, ki jih danes še niti ne poznamo. Iščejo kadre, ki imajo dobra osnovna znanja, so se pripravljeni veliko učiti in razumejo kaj prinaša okolje razvoja in rasti gospodarstva.«

V zadnjih šestih letih 10 novih oddelkov na šoli Ravnateljica šole Darinka Martinčič Zalokar je izpostavila predvsem pomen tesnega sodelovanje z gospodarstvom, podjetji in ustanovami, ki je ob načrtnem delu šole eden od pogojev, za njeno uspešno delovanje: »Odpirajo se nova delovna mesta, kar naenkrat kronično primanjkuje izobraženih ljudi na tehničnem področju. Kljub stalnemu zmanjševanju števila dijakov v generacijah, pa smo v zadnjih šestih letih število oddelkov iz 22 povečali na 32, številko dijakov se je iz manj kot 600, povišalo na skoraj 900. Pri nas se šolajo dijaki iz več kot 60 občin in kar 65 dijakov iz tujine. V prihodnjih letih naj bi izginilo ogromno tradicionalnih delovnih mest, zato dijake poleg strokovnega znanja, učimo tudi kompetenc s katerimi bodo kos izzivom, ki jih prinaša prihodnost.«

Posebno priznanje obrtnikov in podjetnikov šoli Predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije Branko Meh je ob tej priložnosti šoli podelil posebno priznanje za uspešno poslovno sodelovanje z zbornico pri uresničevanju njenega poslanstva in za dosežke na področju izobraževanja ter kadrovskega izpopolnjevanja v obrti in podjetništvu. »Slovensko gospodarstvo je konkurenčno na evropskem in svetovnem trgu. Da bomo to ohranjali, pa potrebujemo dobro izobražen kader. SŠTS Šiška je ena boljših šol v Sloveniji na področju strokovnega izobraževanja, zato verjamem, da bo uspešno sledila trendu digitalizacije in izobraževala naprej v tej smeri,« je dodal Meh.

Jubilej obeležili s knjigo: 70 let spreminjamo svet Jubilej je šola proslavila tudi z izdajo knjige 70 let spreminjamo svet, v kateri je popisana pot od njenih začetkov leta 1947 do danes. Takrat je Glavna direkcija za kovinsko industrijo in rudarstvo v sklopu podjetja Litostroj ustanovila Industrijsko kovinarsko šolo Litostroj. Do leta 1949 je pouk potekal na začasni lokaciji v Guncljah pri Šentvidu nad Ljubljano, potem se je začela postopoma seliti na današnjo lokacijo. V šolskem letu 1949/50, ko je šola dala prve absolvente, jo je obiskovalo že 235 dijakov. Povečane potrebe po kvalificiranih kadrih pa so se odražale tudi pri razvoju izobraževanja za odrasle. Leta 1961 je bil v neposredni bližini šole dograjen dijaški dom, zaradi česar se je povečal vpis dijakov iz nekaterih drugih delov bivše skupne države.

Ob osamosvojitvi Slovenije je šola dobila novega lastnika: državo in sedanje ime Srednja šola tehniških strok Šiška. V prvih letih 21. stoletja so šolo zaznamovale predvsem programske spremembe, ukinjeni so bili programi srednjega tehniškega izobraževanja, srednje poklicno izobraževanje pa je bilo nadgrajeno s poklicno tehniškim programom. Sledilo je intenzivno obdobje prenove izobraževalnih programov srednjega poklicnega in strokovnega izobraževanja, kar je šoli zelo koristilo, saj se je okrepila z dvema novima programoma, srednjim strokovnim programom tehnik mehatronike in srednjim poklicnim programom računalnikar ter kasneje še poklicno-tehniškim programom tehnik računalništva.

 

Obeležitev 70-letnice šole so beležili tudi nekateri mediji. Preberite si več na povezavah: STA, SI21, Ministrstvo za znanost, izobraževanje in šport RS, Nova24TV, MIZS FB

(Visited 1.129 times, 1 visits today)
Dostopnost